Printvenlig udgave

Fordampning af væske fra frugt/grønt

Købmand Roger Johnson - ICA harno-Hallen i Harnosand har foretaget en kontrolvejningstest på en blanding frugt/grønt opbevaret i hhv. nedkølet område i butikken og i selve butikken ved normal temperatur og har målt følgende vægtforskelle:

Nedkølet område: ca 13-14 C, 65-75% RF
Butikkens område: ca 20-21 C, 45-55% RF

1998


17.8
18.8
19.8
20.8
21.8
24.8

Vægt i ned-kølet område

4672 g
4640 gr
4606 gr
4582 gr
4560 gr
4500 gr

Svind


-
32 g = 0,7%
66 g = 1,4%
90 g = 1,9%
112 g = 2,4 %
172 g = 3,7 %

Vægt ved opb. i butik

4754 g
4422 g
4384 g
4352 g
4324 g
4244 g

Svind


-
332 g = 7 %
370 g = 7,8%
402 g = 8,5 %
430 g = 9 %
510 g = 10,7 %


Vi ser altså, at det er i de første timer den største fordampning sker, hvilket igen vil sige, at argumentet med at omsætningen af frugt/grønt går så hurtigt, at man ikke behøver køl - HOLDER IKKE.

10 gange så højt et vægtsvind efter bare 1 dag (Butik/nedkølet område). 5,57 gange så højt et vægtsvind efter bare 2 dage. 4,47 gange så højt et vægtsvind efter bare 3 dage. 3,75 gange så højt et vægtsvind efter bare 4 dage. 2,29 gange så højt et vægtsvind efter bare 5 dage.

Målt over 7 dage giver dette et gennemsnitligt vægtsvind på 5,34 gange mere ved opbevaring i butikken kontra nedkølet område.
Testblandingen af frugt/grønt var sammensat af blandt andet tomater, agurker, pærer,æbler,ice-berg, nektariner, melon, appelsin, paprika, m.m.
Filer til download:

Masterveil logo

Kontakt os

Masterveil danmark ApS
Fyrrely 7-9
7451 Sunds
Tlf.: 21669830
climatecurtain@masterveil.dk

Om os

Masterveil danmark ApS udvikler klimatekniske løsninger til butikker i Danmark. Vi fører et bredt sortiment i lufttæpper og rulleporte og har udviklet egen befugtningsløsning.

Copyright © 2009 masterveil.dk. Website by Mo Media.