Printvenlig udgave

Fordampning - frugt og grønt

Fordampningen fra et æble er først og fremmest afhængig af opbevarings-temperaturen, dernæst af omgivelsernes evne til at opsuge fugt, altså den
relative luftfugtighed.

Et æbles indre tryk falder sammen med temperaturen - altså trykket indefra ud mod omgivelserne. Hvis man siger, at et æble er 100% vand og dette opbevares ved 20 C, vil trykket være 2340 p.a.(pascal).

Opbevares æblet ved 12 C, vil det indre tryk falde til 1400 p.a.

 

Temperatur
20 C
20 C
12 C
12 C
12 C
12 C

Luftfugtighed
50% RF
85% RF
40% RF
50% RF
65% RF
85% RF

Indre tryk
2340 p.a
2340 p.a.
1400 p.a
1400 p.a
1400 p.a
1400 p.a

Ydre tryk
1170 p.a
1990 p.a.
560 p.a
700 p.a
910 p.a
1190 p.a

Forskel
1170 p.a
350 p.a.
840 p.a
700 p.a
490 p.a
210 p.a

 


Vi ser altså, at hvis vi sænker temperaturen fra 20 grader C/50% RF til 12 grader C/85% RF vil forskellen i damptrykket falde fra 1170 p.a til 210 p.a eller 5,5 gange mindre fordampning. Selvom der ikke tilføres fugt vil 12 grader C/65% RF have en forskel på 490 p.a eller 2,3 gange mindre mindre fordampning end hvis æblet opbevares ved 20 grader C.

Hvis man opbevarer æblet ved 30 grader C og ønsker et ydre damptryk svarende til RF 85%, vil dette kræve umådelige store mængder fugt, og rummet må totalt aflukkes, ellers forsvinder fugten. Altså ingen kundegenemstrømning. Endnu en fordel ved at sænke temperaturen til 12-13 grader C er, at modningsprocessen bremses væsentligt.

  

Filer til download:

Masterveil logo

Kontakt os

Masterveil danmark ApS
Fyrrely 7-9
7451 Sunds
Tlf.: 21669830
climatecurtain@masterveil.dk

Om os

Masterveil danmark ApS udvikler klimatekniske løsninger til butikker i Danmark. Vi fører et bredt sortiment i lufttæpper og rulleporte og har udviklet egen befugtningsløsning.

Copyright © 2009 masterveil.dk. Website by Mo Media.